Sosiaalialan palveluita on terveyspalveluiden rinnalla tarjolla verkossa yhä enemmissä määrin. Työntekijän onkin osattava tunnistaa verkon kautta tapahtuvan asiakaskontaktin pääkohdat ja avun tarve. Kirjoitetussa muodossa ilmaistuna asiaa voi tarkastella useaan kertaan ja monelta kannalta. Asiakkaalle vastatessa on oltava huolellinen, sillä myös vastaanottaja tulkitsee ammattilaisen vastausta monella tavalla. Verkkopalvelut tukevat hyvin asiakaslähtöistä palvelusuuntaa. Asiakas voi itse määritellä milloin ja kuinka paljon hän on yhteydessä sosiaalipalveluihin. Aloite tapahtuu asiakkaan suunnalta ja usein silloin hän on myös vastaanottava tarjotulle avulle. Työntekijän on oltava alansa asiantuntija. Itse ei aina pysty tarjoamaan asiakkaalle apua, mutta täytyy osata ohjata asiakasta eteenpäin avun pariin ja kertoa mistä asiakas löytää tietoa. (Ohtonen 2011, 60 – 63, 66 – 67.)
Eteenpäin kehittelemämme Jeppe- juomapäiväkirja soveltuisi käytettäväksi niin asiakkaan omasta aloitteesta, kuin työntekijän suosittelemanakin. Palvelua voisi lisäksi hyödyntää käytettäväksi henkilökohtaisen palvelun rinnalla. Verkkopalveluiden ei suinkaan ole tarkoitus toimia kasvokkain tapahtuvan palvelun korvaajina, vaan tukena ja lisänä jo olemassa oleville palveluille (Ohtonen 2011, 147).
Ohtonen nostaa myös esille kysymyksen palveluiden saatavuudesta myös vähävaraisille (2011, 139). Laitteiden hankintakustannukset tulisi mahdollisesti myös tulevaisuudessa huomioida toimeentulotukilaskelmassa, jotta esimerkiksi Jeppe-juomapäiväkirjan kaltaista sovellusta voitaisiin todella hyödyntää osana päihdeasiakkaan hoitoa.
Verkkopalveluiden etuina on, että ne ovat yleensä aina saatavissa ja asiakkaan sijainti ei rajoita palveluiden käyttöä. Jos jokin palvelu omassa lähiympäristössä on ruuhkautunut tai täynnä tiettynä ajankohtana voi asiakas käyttää toisen paikkakunnan palveluita. (Ohtonen 2011, 68.) Jeppe-juomapäiväkirjaa voisi ajatella taskussa kulkevana sosionomina, johon voi tukeutua silloin kun henkilökohtainen palvelu ei ole käytettävissä.
LÄHDE
Ohtonen, Vuokko 2011. e-Asiantuntijuus sosiaalipalveluiden verkkoneuvonnassa. Pro gradu –tutkielma. Lapin yliopisto.